Tiedotteet

Jenni Linturin Äärimmäisellä laidalla on taidokas romaani tyttöjen välisestä ystävyydestä ja kuiskaus ajasta

Jenni Linturin Äärimmäisellä laidalla on taidokas romaani tyttöjen välisestä ystävyydestä ja kuiskaus ajasta

23.05.2024

Kirjailija Jenni Linturin Äärimmäisellä laidalla (Gummerus) on taidokkaan kertojan viides romaani, joka sijoittuu paitsi pääkaupungin äärimmäiselle laidalle myös kahden tytön lapsuuden äärimmäiselle laidalle. Tarinassa Mirkun perhe muuttaa 1970-luvulla betonilähiöön, jossa hyvinvointivaltiota rakennetaan elementtitalo kerrallaan.

Romaanissa Jenni Linturin esikuvina on toiminut kaksi Äärimmäisen laidan tyttöä, joiden kasvua hän on saanut poikansa kautta seurata läheltä. 

– Halusin jähmettää romaaniin kahden tytön ystävyyden lapsuuden äärimmäisellä laidalla, hetkeä ennen nuoruutta, Linturi kertoo. 

Linturi kirjoittaa parhaillaan väitöskirjaa historiallisen romaanin tulevaisuudesta. Hänen mielestään historiallisen romaanin kategoriaa pitäisi moninaistaa.

– Jos kirjoittaa historiaan sijoittuvan romaanin, sisältää se nykyään vahvan oletuksen, että kirjoittajalla on joku agenda kirjoittaa historiaa uudelleen. Minulle historiaan sijoittuva romaani on enemmänkin kuiskaus ajasta. 

Linturin mukaan historiallista romaania ei pidä nähdä faktan pikkuveljenä, jota verrataan historialliseen kirjoittamiseen. 

– Kuorimalla pois näkemyksellisyyden pääsee syvemmälle ja lähemmäs ihmistä. Huutamalla ei pääse syvälle. Kirjoittajana yritän kerätä rohkeutta olla sanomatta mitään. Tuntuu, että se on teko, joka vaatii eniten rohkeutta tässä ajassa.

Jenni Linturi (s. 1979) on Helsingissä asuva kirjailija ja tutkija. Linturin esikoisromaani Isänmaan tähden (2011) oli ehdolla Finlandia-palkinnon sekä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Linturin teokset ovat saaneet kiittävän vastaanoton ja nostaneet hänet yhdeksi tämän hetken kiinnostavimmista kotimaisista kirjailijoista. Äärimmäisellä laidalla on hänen viides romaaninsa.

Jenni Linturi: Äärimmäisellä laidalla
222 sivua
Ilmestynyt painettuna kirjana ja e-kirjana
 
Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:

Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi

Takaisin blogiin