Tiedotteet

Finlandia-palkitun Siiri Enorannan ravisteleva romaani luontosuhteen murtumisesta

Finlandia-palkitun Siiri Enorannan ravisteleva romaani luontosuhteen murtumisesta

18.06.2024

Siiri Enorannan aikuiselle yleisölle kirjoitettu Keuhkopuiden uni (Gummerus) on dekadenttia fantasiaa. Romaani vie lukijansa uuteen maailmaan ja pohtii vallan, luontosuhteen, riippuvuuden ja manipuloinnin teemoja. Moninkertaisesti palkittu Enoranta tutkii omintakeisissa teoksissaan rakkauden ja kuoleman ikiaikaisia arvoituksia.​ Keuhkopuiden uni ilmestyy 5.8.2024

Ylenpalttiset kartanot ympäröivät keuhkopuita, joihin jokaisen Homo arboriksen on selviytyäkseen kiinnityttävä yöksi. Vain surkastuneet siivet muistuttavat heitä esivanhempien taivaisiin yltäneistä lennoista. Vapautta janoava Katica on tottunut hurmaamaan seurapiiriläisiä huvikseen, mutta kiehtova taidemesenaatti Sera vangitsee hänen mielenkiintonsa. Katican veli suunnittelee lentokonetta, jolla päästä takaisin taivaalle. Se ei seurapiirejä hallinnoivan tohtorimarkiisin aatteisiin sovi. Yhdellä teollaan Katica tuhoaa veljensä ja tohtorimarkiisin suunnitelmat. Alkaa koston kierre, jonka jälkeen maailma ei ole enää ennallaan. 

”Halusin tutkia romaanissani vallankäyttöä hyvässä ja pahassa, sitä miten hienovaraiset teot voivat olla väkivaltaa, ja toisaalta kuinka ulospäin väkivaltaiselta näyttävä tilanne ei kuitenkaan aina sitä ole”, Siiri Enoranta kertoo. 

Siiri Enoranta voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2018 teoksellaan Tuhatkuolevan kirous.

Siiri Enoranta: Keuhkopuiden uni
ilmestyy 5.8.2024
288 sivua 

Takaisin blogiin