26.09.2024
Älä jätä hyvästejä (Gummerus) käsittelee kivuliaita aiheita uniikilla tavalla. Romaani syventyy yhteen Etelä-Korean poliittisen historian synkimmistä tapahtumista, Jejun saaren verilöylyyn vuosina 1948–1949. On arvioitu, että saaren asukkaista noin 10 % sai surmansa kansannousussa. Han Kangin lumoava kerronta kuljettaa lukijaa läpi kansallisen tragedian vaiettujen tapahtumien.
Oman elämänsä raunioissa elävä Gyeongha saa yllättävän tehtävän. Hänen ystävänsä Inseon on loukannut itsensä puutöissä ja matkustanut Jejun saarelta leikkaukseen Souliin. Äkkilähdössä Inseonin lemmikkilintu on jäänyt ilman ruokkijaa, ja hän pelkää sen kuolevan, ellei se iltaan mennessä saa syödäkseen. Gyeongha ottaa ensimmäisen lennon Jejulle. Saarella häntä odottavat voimistuva lumimyrsky ja saaren järisyttävä, haudattu menneisyys.
Han Kangin teos taustoittaa aiemmin vaiettua Korean kansallista tragediaa. 1940-luvun lopussa Jejun saarella kuohui, kun Etelä-Korean miehitystä vastustavat työväenpuolueen kapinalliset nousivat kapinaan mielenosoituksien ja yleislakon saattelemina. Presidentti Synghman Reen johtamat Etelä-Korean tasavallan joukot lähetettiin kukistamaan kansannousu.
Kansannousu oli äärimmäisen väkivaltainen ja jätti jäljen niin Korean historiaan kuin ihmisiin: on arvioitu, että 30 000 jejulaista murhattiin ja noin 40 000 pakeni Japaniin. Han Kang lähestyy järkyttäviä tapahtumia – joista puhuminen oli maassa laitonta vielä 2000-luvulla – rehellisellä ja herkällä otteella.
Eteläkorealainen Han Kang nousi maailmankartalle vuonna 2016 Booker-palkitulla Vegetaristillaan. Korean kirjalliseksi omatunnoksi kutsutun kirjailijan uusin teos palkittiin Ranskassa Prix Médicis’llä syksyllä 2023. Älä jätä hyvästejä on suomennoksena Taru Salmisen hätkähdyttävä taidonnäyte. Palkitun suomentajan hyppysissä Han Kangin polveilevat ilmaisut ja korean kielen erikoisuudet heräävät henkiin viiltäväksi tarinaksi.
Han Kang: Älä jätä hyvästejä
Alkuteos 작별하지 않는다 (Jagbyeolhaji anhneunda)
Suomentanut Taru Salminen
268 sivua