16.05.2024
Millaista on korealainen seurustelukulttuuri ja miten toimii paikallinen deittailuappi Amanda? Miltä tuntuu, kun hammaslääkäri ehdottaa uutta leukaa? Entä mitä yhteistä eteläkorealaisella ja suomalaisella kulttuurilla on? Fanni Kolisevan esikoiskirja Korean syndrooma – Matka K-draaman ja K-popin kääntöpuolelle (Gummerus) avaa hauskasti ja terävästi äärimmäistä kulttuurishokkia sekä eteläkorealaisen yhteiskunnan osa-alueita rakkaudesta mielenterveysongelmiin.
Fanni Koliseva fanitti nuoruutensa korealaista populaarikulttuuria ja päätti aikuisena toimittajaopiskelijana muuttaa Souliin opiskelemaan maisterin tutkintoa. Mitä tapahtuu, kun odotukset kohtaavat todellisuuden? Korean syndrooma on terävä katsaus Etelä-Korean nykykulttuuriin ja valottaa niin maan itsemurhatilastoja, ikärakennetta, sukupolvia, syntyvyyden laskua, feminismiä kuin myös chaebol-sukuja, nunchia ja tapakulttuuria.
”Etelä-Korea on paljon muutakin kuin idoleita, draamoja ja kauneuskirurgiaa. Maa on vuoristoa, syksyn väriloistoa, kevään kirsikkapuita, välittäviä ja iloisia ihmisiä, ärsyttäviä ihmisiä, omaa polkuaan seuraavia ihmisiä, nuokkuvia kassamyyjiä, aamuisen metron hiljaisuutta, ennustajia ja unelmia.”
Samalla Korean syndrooma on samastuttava kasvutarina oman paikan hakemisesta vieraassa ympäristössä.
”Me emme tule siksi, joksi haluamme, pysyttelemällä siellä, mistä olemme lähteneet. Oli se matka sitten tamperelaiselle nakkikiskalle tai soulilaiseen lähiöön.”
Fanni Koliseva asui Soulissa ja raportoi Etelä-Koreasta toimittajana vuosina 2017–2018. Hän työskentelee tällä hetkellä YleX:llä tuottajana. Korean syndrooma on hänen esikoisteoksensa.
Fanni Koliseva: Korean syndrooma – Matka K-draaman ja K-popin kääntöpuolelle
287 sivua
Ilmestyy 30.5. painettuna kirjana sekä 5.6. e- ja äänikirjana, lukija Fanni Koliseva
Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi