10.04.2025
Maantieteilijä Marko Leppäsen ja biologi, FT Adela Pajusen uutuuskirja Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen (Gummerus) kertoo, miten vuoden- ja vuorokaudenajat vaikuttavat luontoon ja ihmiseen. Tutkimustietoon, kulttuurihistoriaan ja kokemukseen perustuva tarinallinen tietokirja inspiroi ja yllättää esitellessään rytmien vaikutusta. Leppänen ja Pajunen ovat olleet yli kymmenen vuotta mukana luomassa tutkitusti toimivaa ja viralliseen terveydenhuoltoon hyväksyttyä Terveysmetsä-menetelmää. Kirja ilmestyy 10.5.
Rytmisyys on läsnä kaikkialla luonnossa. Nykyihminen yrittää usein pyristellä irti säännöllisestä levon ja aktiivisuuden vaihtelusta. "Levolle ei suoda riittävästi aikaa, keinovalo valvottaa, ja vuodenaikojen suhteen ollaan ”kuin mitään ei olisi tapahtunut”. Mitä enemmän ylipäätään elämme sisätiloissa ja keinotodellisuudessa, sitä hauraammaksi yhteytemme luonnon aikamerkkeihin käy”, Leppänen ja Pajunen kirjoittavat.
Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että säännöllisellä vuorokausirytmillä, päivänvalon ja pimeyden vaihtelulla, altistuksella viileälle ja ulkoilmalle sekä tauoilla eri vuorokaudenaikoina on merkitystä hyvinvoinnille, kehon- ja mielenterveydelle sekä esimerkiksi unen laadulle ja painonhallinnalle.
Suomessa on totuttu neljän vuodenajan vaihteluun. Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen -kirja esittelee perinteisen japanilaisen vuodenaikakäsityksen, johon kuuluu lisäksi 24 välivuodenaikaa ja 72 noin viiden vuorokauden mittaista mikrovuodenaikaa. Mikrovuodenaika voi olla vaikkapa joutsenten paluu, nokkosperhonen kannolla tai takatalvi. Niiden aktiivinen havaitseminen patistaa lähtemään ulos ympäri vuoden ja tunnistamaan konkreettisia aikamerkkejä luonnonkierrosta. Vuodenaikaishavainnot tarjoavat myös samaistumiskohteita rohkeuden ja toiveikkuuden kaltaisille luonteenvahvuuksille, kuten tutkimus osoittaa. Luonnon rytmiin kytkeytyminen vahvistaa resilienssiä, mikä on erityisen tarpeen vaikeina aikoina.
FM Marko Leppänen on luonnon terveysvaikutuksiin perehtynyt maantieteilijä ja toimittaja, jolla on pitkä kokemus myös luonto-opastuksista. Hän on alkukesän ja iltahämärien ystävä, etelärannikon lehtojen kasvatti. Leppänen syttyy jännistä paikoista, jotka ovat mieluiten lähellä kuin kaukana.
Adela Pajunen on biologi, FT, joka kehittää palveluja luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämiseen. Hän on aamuvirkku, joka odottaa ensilunta ympäri vuoden. Pajunen syttyy tunturiluonnosta ja hyvinvointia edistävistä kasveista.
Leppänen ja Pajunen elävät ja työskentelevät Sipoonkorven kupeessa, josta käsin he ohjaavat terveysvaikutteisia retkiä eri ryhmille. He ovat olleet mukana kehittämässä tutkittua metsäterapiamallia Terveysmetsää, jossa ihminen voi saada lääkäriltä tai hoitajalta lähetteen metsään.
Marko Leppänen ja Adela Pajunen: Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen – Vuodenajoista ja vuorokaudenajoista
ilmestyy 10.5.
383 sivua
ilmestyy myös sähkö- ja äänikirjana 19.5., lukija: Jarkko Pajunen